İhtiyacın doğru belirlenmesi odaklanılacak noktaların belirlenmesinede yarar sağlar. Yazılım geliştirmenin ilk ve en önemli kriterlerinden biridir. Kurgunun oluşması ve bu kurguyu planlamak sağlıklı ve başarılı bir yazılım geliştirmenin altın kuralıdır.
Yazılım projesinin ilk etabında projenin ihtiyaç duyduğu ana modüller analiz edilmeli, proje amaçları ve hedefleri detaylandırılmalıdır. Proje varsayımları göz önüne alınmalı kullanıcıya yönelik faydaları değerlendirilmelidir. Projede zaman kaybı yaratacak önemsiz veya etkisiz özellikler bir sonraki faza aktarılabilmelidir. Bu sayede proje sürecinizi uzatmadan tamamlanmış olacak ve bu özelliklerin gerekli olup olmadığı tekrar analiz edilebilecektir. Kullanılacak en doğru yazılım dili, yazılım mimarisi, sunucu gereksinimleri belirlenmelidir.
Oluşturmak istenilen proje web tabanlı, mobil veya masaüstü olabilir. Bu doğrultuda yapacağınız tasarımın bu platformlara veya cihazlara uygun olması gerekmektedir. Web arayüz tasarımı yapılırken html standartlarına uyulmalı (SEO) arama motorları tarafından anlaşabilecek şekilde düzenlenmelidir. İhtiyaç duyulan modüller tasarlanmalı ve kullanışlılık olarak kolaylığı analiz edilmelidir. Kullanıcıyı istediği sayfaya veya sonuca en fazla 3 tık ile ulaşması hedeflenmelidir. Tasarımların sade ve kullanıcıya güven veren tasarımlar olmasına özen gösterilmelidir. Güçlü bir yazılım mimarisi ile çalışılmalı ve sonradan çıkabilecek tüm isteklere kolaylıkla cevap verebilecek şeklide kodlama yapılmalıdır. Gerekli kapasiteye sahip server kullanılarak, projenin ekip tarafından bir takım çalışması halinde yönetilebilmesi, raporlanabilmesi, izlenebilmesi sağlanmalıdır. Modüllerin hızlı çalışması için sayfa içerisinde aşırı sorgu olmamasına özen gösterilmelidir.
Önceden belirlenen gereksinimlerin karşılanıp, karşılanmadığı doğru çıktıyı üretip, üretmediği testleri yapılmalıdır. Güvenlik testleri yapılarak, sistemdeki açıklıklar kapatılmalıdır. Stres testleri ile sistemin dayanıklılığı test edilmeli, gerekli yerlerde sorgular optimize edilmelidir.